Ny og højere støjskærm ved Nyborg reducerer støjen fra motorvejen

Støj fra motorvejen har gennem flere år været en stor belastning for beboerne ud mod motorvejen ved Nyborg. Med etableringen af den nye og højere støjskærm, er støjen markant mindre.

  • Ydelse: 560 meter støjskærm på 5 og 3 meters højde
  • Bygherre: Sund & Bælt
  • Entreprenør: DAV NORDIC

Kontakt

Peter Mytting Hansen

Projektchef
+45 41 49 42 53

Som led i Infrastrukturplan 2035 blev det besluttet at afsætte midler til en række konkrete projekter til støjbekæmpelse, blandt andet projektet ved E20, Nyborg Ø. Den eksisterende støjskærm var for lav og kunne ikke tage nok støj fra motorvejen. Sund og Bælt valgte DAV NORDIC som hovedentreprenør på opgaven i etableringen af en lydabsorberende støjskærm ved frakørsel 45/Storebæltsvej.

Etablering af støjskærm

Projektet startede i august 2024 og varede frem til udgangen af året. I den periode fik vi hos DAV NORDIC nedtaget den gamle støjskærm og etableret en ny og højere lydabsorberende støjskærm på i alt 5 meter på en 350 meter stækning ved frakørsel 45/Storebæltsvej, og som fortsætter til eksisterende støjvold. Herefter er der placeret en 3 meter høj lydabsorberende støjskærm på den eksisterende støjvold, som strækker sig 210 meter.

Støjskærmen består af lydabsorberende kassetter på hele strækningen. På et stykke af strækningen, hvor der er naboer, hvor grunden ligger direkte op mod skærmen, er der kombineret med transparente paneler i toppen af skærmen. Dette giver et lysindfald og en visuel variation af skærmen.

Hele omdrejningspunktet for projektet har været på beboerne i området, som projektet har til formål at afhjælpe støjgener for. Også undervejs i projektet har beboerne været i fokus for at skabe mindst mulig belastning og forstyrrelse for beboere, lokalsamfund og trafikanter. Derfor har det været vigtigt for Sund & Bælt, at naboerne løbende blev inddraget og informeret, og at tidsplanen blev holdt.

For at skabe den bedst mulige løsning, valgte DAV blandt andet at samarbejde med In-Situ Consult for at få lavet lydmåling, der kunne give væsentlig information til at sikre, at beboerne tæt op ad motorvejen vil blive påvirket af mindst mulig støj under arbejdets udførelse. In-Situ stod desuden også for løbende vibrationsmålinger ifm. udførelse af de nedvibrerede pæle til støjskærmen for at undgå skader på bygninger i området omkring byggepladsen.

Fokus på miljøpåvirkning og genbrug

Til støjskærmsprojektet lagde Sund & Bælt særlig vægt på bæredygtighed ved valg af entreprenør. DAV NORDIC blev valgt blandt andet på, at vi altid i vores projekter har et udbredt brug af genbrugsmaterialer.

I den samlede vægtning af de indkomne tilbud udgjorde prisen 60 procent, mens bæredygtighedstiltag udgjorde 40 procent, og på baggrund af en samlet vurdering blev opgaven tildelt DAV NORDIC.

Vinderen af udbuddet skiller sig ud, da de i meget stor grad anvender genbrugsmaterialer. 70 procent af indkapslings-materialet og knap 60 procent af absorptionsmaterialet udgøres således af genbrugsmateriale, lyder det fra Kim Agersø Nielsen, der er teknisk chef i Sund & Bælt, og henviser til, at Sund & Bælts fokus på bæredygtighed i udbuddet har været med til at hæve standarderne for anvendelse af genbrugsmaterialer gennem hele forsyningskæden.

Kilde Sund & Bælt

Hos DAV NORDIC er vi glade for samarbejdet med vores leverandører og deres indsats i altid at levere på netop parametre som genbrug.

Ved udgangen af 2024 stod støjskærmen færdig som planlagt, og frakørsel 45 blev åbnet igen. Beregninger viser at støjskærmen har reduceret støjen fra motorvejen, og beboerne bliver dermed mindre påvirket af trafikken i deres hverdag.

Læs mere om vores støjskærme

Galleri fra projektet

Relaterede cases