Ny bydel får miljøvenlig cykelparkering

Den nye bydel Gartnerbyen i Odense, er et miks af kultur, natur og erhverv, og er Odenses nye grønne hjerte. DAV NORDICs miljøvenlige og stilrene cykeloverdækninger er derfor det helt rigtige valg.

  • Ydelse: 24 overdækninger med sedumtag
  • Bygherre: Gartnerbyen P/S
  • Entreprenør: H. Skjøde Knudsen A/S
  • Underentreprenør: DAV NORDIC A/S
  • Rådgiver:
Stål til infrastruktur Projektleder

Frank Petersen

Teknisk chef
+45 26 30 74 43
Projektleder

Nicolai Bak Christensen

Projektleder
+45 29 61 74 99

Cykeloverdækninger der både er funktionelle og miljøvenlige

DAV NORDIC har leveret 24 cykeloverdækninger med sedumtag, altså beplantet tag. Det er et gennemgående tema i bydelen, hvor flere bygninger også har sedumtag. Selve cykeloverdækningen er produceret i varmgalvaniseret stål der er malet i en særlig mørkegrøn farve og beplantet med planter, der passer til det danske klima.

Udover cykeloverdækningerne med sedumtag har DAV NORDIC også leveret cykeloverdækning med termotag samt fritstående cykelparkeringer. Alt byinventaret er med til at binde bydelen sammen og understøtte det generelle udtryk af enkelthed, natur og rene linjer.​

Sedumtagets mange fordele

Der har været flere grunde til at vælge sedumtag. For det første falder det i tråd med det overordnede designønske, og for det andet er der mange fordele ved tagene. Blandt andet mindsker det afvandingen med op til 50 %, og det beskytter tagpladerne mod UV-stråler og forlænger dermed deres levetid. Det valgte sedumtag er derudover brandgodkendt i henhold til Broof(t2) og er med til at forebygge brand.

En anden stor fordel er, at sedumtag bidrager til biodiversiteten for både insekter og fugle. Det optager CO2 og er næsten 100% CO2-neutrale at producere.

Sedumtag har en lang levetid og kræver et minimum af vedligehold. Planterne er valgt til det danske klima og lagrer meget vand, som gør, at de kan modstå længere perioder uden regn.

Opgaven var at levere cykelparkering og -overdækning som både løste et praktisk formål, og som var i tråd med arkitekturen. Vi blev valgt på baggrund af vores specialløsninger, og det har været interessant at tilpasse løsningerne til de forskellige behov i området.

Nicolai Bak Christensen, projektleder fra DAV NORDIC

Bydel med mange spillere

DAV NORDIC har været med i alle etaper i byggeriet af Gartnerbyen. Vi har samarbejdet med H. Skjøde Andersen A/S, som er totalentreprenøren på projektet. Området er inddelt i tre hovedbyggefelter, som yderligere er inddelt i mindre byggefelter med hver deres entreprenør. Dét at DAV NORDIC har leveret cykelparkering og -overdækning til hele byggeriet er med til at understøtte den røde tråd i byggeriet. Det er yderligere et eksempel på, at DAV NORDIC kan navigere i og varetage, komplekse samarbejder.

Projektet startede tilbage i 2019 med første etape, og i oktober 2022 leverede DAV NORDIC endnu en ordre af cykeloverdækning og -parkering

Det indledende arbejde​

Den gamle GASA-grund i Odense forvandles frem mod 2025 til en helt ny bydel – Gartnerbyen. Til bydelen har DAV NORDIC’s nye stålafdeling leveret 736 stk. cykelparkeringer.

Når den nye bydel står færdig i 2025, vil Gartnerbyen dække 130.000 m2 og have ca. 1.600 boliger i forskellige typer og størrelser. Bydelen er både for unge, børnefamilier, seniorer og erhvervsdrivende og kommer foruden boliger til at indeholde et butikstorv, sundhedshus, kontorbyggeri og evt. et hotel.

H. Skjøde Knudsen samarbejder med DAV NORDIC

H. Skjøde Knudsen A/S har som totalentreprenør på de første 340 boliger valgt at samarbejde med DAV NORDIC A/S omkring cykelparkeringerne. Per Henriksen, som er projektchef hos H. Skjøde Knudsen udtaler: ”Vi valgte at samarbejde med DAV NORDIC, fordi de tilbyder specialløsninger. Det betyder, at vi kan få indflydelse på den konkrete løsning og i dette tilfælde på cykelparkeringerne og -overdækningerne, og det var det, vi ønskede. Derforuden har vi ønsket en løsning, der er gennemgående i bebyggelsen og skaber en helhed. Samarbejdet har fungeret fint og gnidningsfrit. Vi er godt tilfredse.”​

Stålleverancen fra DAV NORDIC

DAV NORDIC har til fem byggefelter i Gartnerbyen, leveret og monteret i alt 70 meter cykeloverdækninger fordelt på forskellige længder. For at kunne optimere grundarealet er der både i cykeloverdækningerne og i det fri indsat 564 stk. dobbeltetageparkeringer, således at cyklerne kan stå i 2 plan. Udover dobbeltetageparkeringerne er der leveret og monteret 172 stk. enkeltparkeringer.

Bag masterplanen for Gartnerbyen står Gartnerbyen P/S, som siden 2016 har arbejdet på at udvikle og transformere den gamle GASA-grund til Odenses nye bydel, der med grønne åndehuller, bæredygtige boliger og kvalitetsbyggeri skaber nye muligheder i Odense.

Galleri fra projektet

Relaterede cases