Støjskærm i Albertslund

I fagentreprise har DAV NORDIC opført en støjskærm mellem bane og boligområdet «Læhegnet» i Albertslund på Sjælland. Skærmen højner livskvaliteten for de mennesker, der bor og lever i nærheden af den støjende jernbane.

  • Ydelse: 182 meter og 2,5 meter høj støjskærm med espalier og afrundede hjørner
  • Bygherre: SVANEN
  • Entreprenør: Adserballe & Knudsen
  • Underentreprenør: DAV NORDIC A/S
  • Rådgiver:
Projektleder

Tonny Hansen

Projektleder
+45 27 79 29 51

I fagentreprise har DAV NORDIC opført en støjskærm mellem bane og boligområdet «Læhegnet» i Albertslund på Sjælland. Skærmen højner livskvaliteten for de mennesker, der bor og lever i nærheden af den støjende jernbane.

Skærm opført i robust og bestandigt design

Idet strækningen, hvor støjskærmen skulle opstilles, var mellem et banelegeme og et boligområde, var det vigtigt, at den valgte løsning kunne modstå den hårde miljøpåvirkning fra jernbanen. Derfor var det oplagt, at lade skærmen udføre som en lodret aluminiumsskærm med en kerne hovedsageligt lavet af isolering er derfor oplagt til stedet. 

Primærsiden af skærmen, den side der vender ud mod boligområdet, er solid og har en glat overflade. Bagsiden, eller nabosiden som den også kaldes, er udført med perforering, således at lyden fra støjkilden passerer og optages af det bagvedliggende materiale. 

Den samlede længde af skærmen er 182 m, med en højde på 2,5 m over terræn. Skærmen i Albertslund er beklædt med espalier af sibirisk lærk. Det giver et ydre, der patinerer smukt og naturligt samtidigt med, at graffiti undgås.​

Ingen skarpe hjørner

Skærmens forløbet er blevet afrundet rundt om et hjørne og afsluttes således længere oppe af en grusvej. Årsagen er, at støjen hermed skærmes bedst muligt. Grusvejen benyttes primært af driftspersonel, når området omkring banen skal vedligeholdes og den indkapslende form giver et dejligt ugeneret opholdsrum for de mennesker der bor i ejendommen bag ved.

Hjørnet er lavet med speciallavede opsvejste søjler, hvis vinkel er nøje tilpasset til den ønskede kurve. Med hjørnet indkapsles boligområdet, og støjskærmen bliver dermed mest mulig effektiv.​

Effektiv og ubesværet montage

Montagen af skærmen kunne gøres yderst effektivt, da adgangsvejen til montageområdet var fast, og pladsen omkring skærmen er ganske rummelig. Skærmen er monteret ovenpå en spunsvæg, hvori fundamenterne er integreret.

Under montagen blev montageområdet indhegnet, så det var tydeligt adskilt fra banen. Sikkerhed for både DAV NORDICs egne montører og de personer, der måttes færdes i området skal være i top. Montagen foregik med lastbil og kran, som hurtigt og rutineret kranede alle elementerne på plads.​

Afslutning mod terræn

Fra den nederste kassette og ned mod terræn var en åbning. Lille, men trods alt stor nok til, at støj fortsat kunne trænge igennem og mindske effekten af skærmen. 

Projektlederen fra DAV NORDIC, Tonny Hansen, foreslog derfor Adserballe & Knudsen, at udføre afslutningen mod terræn med en mindre konstruktion i stål og neopren. Den løsning, blev positivt taget imod og løsningen er i dag implementeret på stedet. 

Støj kan slippe igennem selv små mellemrum. Derfor var det vigtigt, at sådanne huller lukkes, for at få det optimale ud af det samlede projekt. For skærmen ved Læhegnet lavede vi en løsning, hvor vi ovenpå fundamenternes topplader har monteret et stykke stål.

Det skaber afstivning for det neopren bånd, der efterfølgende er fæstnet på støjskærmskassetterne og dermed lukker mellemrummet. En fleksibel og tæt løsning.

Tonny Hansen, projektleder, DAV NORDIC A/S

Galleri fra projektet

Relaterede cases