Hvordan den virkelige verden ser ud
Den virkelige verden ser anderledes ud, end de påkørselstest som autoværn bliver godkendt ud fra. Kun i meget få tilfælde, ser virkelighedens jordbundsforhold ud, som test scenariet. Alene blot det faktum, at autoværn oftest opsættes langs vejen – og dermed ikke i en vejkasse med stabiliserende underlag, gør at den virkelige verden er anderledes. Der findes både eksempler på, at virkeligheden har bedre og mindre optimale jordbundsforhold end testscenariet.
De bedre situationer findes f.eks., når autoværn opsættes som midterautoværn på nyetablerede motorveje. Her er vejkassen opbygget af flere lag asfalt og nederst i konstruktionen anvendes ofte stabilgrus eller i nogle tilfælde cementstabiliseret undergrund. Det giver en støtte og stabilitet til autoværnssystemets stolper, som i mange tilfælde nedrammes i asfaltkanten og dermed får støtte fra både asfalten og den optimale undergrund. Dette scenarie er naturligvis mere stabilt end dem, der er anvendt i test scenariet, hvorfor autoværnet forventeligt ikke vil have den samme eftergivelighed som i testscenariet.
De situationer, hvor jordbundsforholdene er mindre optimale end dem i testscenariet. Er situationer, hvor autoværnet opsættes i rabatter, hvis beskaffenhed er mindre optimale, fordi de er opbygget af muld- og lerjord. Nedrammes stolper i sådanne jordforhold vil stolperne ikke have den forventede støtte og dermed lettere bøje ud ved påkørsler. Eller hvis vejen hvor autoværnet skal opstilles er opbygget som en dæmning i forhold til nærliggende terræn, så vil det måske være nødvendigt at opsætte autoværnet nær en kronekant, hvor stolperne ikke får den nødvendige bag-støtte på grund af skråningen. (Billedet først i artiklen)
Branchen har derforuden udviklet sig fra udbud af vejdirektoratets specifikke autoværnssystemer til i dag, hvor CE-mærket funktionsudbud anvendes. Tidligere var stolpelængderne på de systemer der blev, lange nok til at blive rammet ca. 120 cm i jorden. Konkurrencen i branchen drejede sig om, hvem der kunne levere de udbudte systemer billigst.
I dag anvendes funktionsudbud med CE-mærkede autoværnssystemer. Her er konkurrenceparameteret et spørgsmål om at være den leverandør, der kan levere det system, der vejer mindst, og dermed er billigst. En af optimeringerne er blandt andet fundet i en kortere stolpelængde som gør, at stolperne i dag kun typisk nedrammes et sted mellem 70 og 95 cm i jorden. Hvilket, ud fra en logisk betragtning, ikke giver den samme støtte som før CE-mærkningen, hvor stolperne var ca. 120 cm i jorden.
Hvad er det så, der går galt?
Selvom du har købt, og installeret et CE-mærket autoværn, som opfylder gældende normer, er de to parametre ikke alene garanti for, at autoværnet er sikkert, når jordbundsforholdene ikke er identiske med dem i påkørselstesten og det faktum, at autoværnssystemerne i dag er optimeret så meget, at de skal opsættes i optimale forhold for at ”performe”, som da de blev godkendt.
I næste afsnit præsenterer jeg mit svar på, hvordan du sikrer dig, at dit autoværn opfylder sit formål, hvis uheldet skulle være ude.